joi, 31 ianuarie 2013

Reguli speciale pentru inchirierea locuintelor



    

  
  Noul Cod Civil reglementeaza reguli speciale care se aplica contractelor de inchiriere a locuintelor, in ceea ce priveste desfiintarea contractului (denuntarea unilateral a contractului de catre chirias sau proprietar, rezilierea contractului), clauze contractuale specifice si evacuarea chiriasilor.
           



 Potrivit NCC principalele obligatii ale proprietarului sunt:

  •  sa intretina locuinta astfel incat sa poata fi folosita de catre chirias si sa efectueze toate reparatiile necesare in acest sens; reparatiile pot fi facute si personal de chirias, daca proprietarul nu ia, de indata ce a fost anuntat, masurile necesare pentru efectuarea acestora sau daca este vorba despre reparatii urgente; proprietarul va returna chiriasului cheltuielile pentru reparatii;
  • sa asigure chiriasului folosinta linistita si utila a locuintei, fiind obligat sa se abtina de la orice fapt care ar impiedica, diminua sau stanjeni o asemenea folosinta.
 La randul sau chiriasul este obligat:
  • sa plateasca chiria in cuantumul si la termenul stabilite in contract;
  • sa foloseasca locuinta cu prudenta si diligent, potrivit destinatiei sale;
  •  sa faca reparatii locative si sa comunice de indata proprietarului daca sunt necesare reparatii ale imobilului respectiv care cad in sarcina sa. Daca proprietarul nu este informat de indata, chiriasul poate fi obligat sa suporte daune-interese sau orice cheltuieli generate de neefectuarea acestor reparatii.
 Nu pot fi incluse in contract si, daca sunt incluse, nu produc efecte juridice clauzele care prevad:
  • raspunderea solidara sau individuala a chiriasilor din apartamente diferite situate in acelasi imobil, in cazul degradarii elementelor de constructie si a instalatiilor si dotarilor aferente partilor comune ale imobilului;
  • obligatia chiriasului sa incheie o asigurare cu un asigurator impus de proprietar;
  • obligatia chiriasului de a recunoaste sau a plati in avans, cu titlu de reparatii locative, sume stabilite pe baza estimarilor facute exclusiv de proprietar;
  • ca proprietarul este indreptatit sa diminueze sau sa suprime, fara contraprestatie echivalenta, pretstiile la care s-a obligat prin contract.
         Chiriasul care doreste incetarea contractului incheiat pe durata determinata trebuie sa notifice proprietarului intentia sa si sa ii dea un preaviz de minimum 60 de zile.
        La cererea proprietarului, contractul poate fi reziliat daca chiriasul, membrii familiei sale sau alte persoanecarora acesta din urma le-a ingaduit, in orice mod, folosirea, detinerea sau accesul in locuinta, fie au un comportament care face imposibila convietuirea cu celelalte persoane care locuiesc in acelasi imobil sau in imobile aflate in vecinatate, fie impiedica folosirea normala a locuintei sau partilor comune.
        Contractul de inchiriere a locuintei inceteaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii decesului chiriasului. In aceasta perioada au dreptul de a opta pentru continuarea contractului pana la expirarea duratei acestuia, descendentii chiriasului, daca sunt mentionati in contract si daca au locuit impreuna cu chiriasul.
           Evacuarea chiriasului se face numai in baza unei hotarari judecatoresti. Chiriasul trebuie sa plateasca chiria prevazuta in contract pana la data eliberarii efective a locuintei, precum si sa repare prejudiciile de orice natura cauzate proprietarului pana la acea data.


Sursa text: Noul Cod Civil
Sursa imagine: timothyrjohnson.com

       

 

       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu