vineri, 30 august 2013

Suspendare activitate P.F.A. / I.I. pe perioada concediului de crestere a copilului

Persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii liberale sau activitati independente, fie ca sunt organizate ca P.F.A. sau I.I., nu pot desfasura nicio activitate supusa impozitului pe venit pe perioada concediului de crestere a copilului.

In cazul in care obtin venituri, indemnizatia de crestere a copilului este suspendata.

Daca, in cazul asociatilor din cadrul unor societati comerciale, care nu pot prezenta documente care sa asteste faptul ca nu realizeaza venituri profesionale pe perioada concediului de crestere a copilului, este suficienta declaratia pe propria raspundere ca nu realizeaza astfel de venituri, in cazul acestor persoane, concediul reprezinta intreruperea activitatii pe perioada de pana la implinirea de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Legea nu prevede expres suspendarea activitatii P.F.A./ I.I.-ului, ci activitatea remunerata a persoanei ce urmeaza sa primeasca indemnizatia pentru cresterea copilului; la depunerea dosarului de indemnizatie fiind necesar sa se dovedeasca echivoc ca in perioada concediului de crestere a copilului nu se mai realizeaza venituri supuse impozitarii. Veniturile inregistrate de P.F.A. / I.I. sunt inregistrate la ANAF pe CNP-ul titularului, deci chiar daca exista angajati in cadrul P.F.A./ I.I.-ului ce pot desfasura activitatea in lipsa acestuia, este totusi necesara suspendarea activitatii acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu