vineri, 31 iulie 2015

Noi modificari privind diurna externa

HG 582/2015, care modifica si completeaza HG 518/1995 privind drepturile si obligatiile salariatilor romani trimisi temporar la munca in strainatate .

Salariatii trimisi la munca in strainatate au dreptul de a baneficia de o indemnizatie zilnica, primita in valuta e perioada delegarii si detasarii in strainatate, ce poarta numele de indemnizatie de deplasare, fiind alcatuita din:


1. o suma alocata zilnic, diurna, destinatata cheltuielilor de hrana, transportului in localitatea in care isi desfasoara activitatea
2. o suma zilnica, indemnizatia de cazare, destinata acoperirii cheltuielilor de cazare (chiria, taxe obligatorii pe plan local, costul micului dejun-atunci cand acesta este inclus in tariful de cazare)

Modificarile aduse de HG 582/2015 

Introducerea termenului "indemnizatie de deplasare" cu cele doua componente: diurna si respectiv indemnizatia de cazare.

In cazul in care cheltuielile de masa sunt suportate de catre partenerii externi, indemnizatii de deplasare este formata din 50% din diurna si 100 % din indemnizatia de cazare, stabilite pentru tara in care are loc deplasarea.


In cazul deplasarii pe teritoriul tarii, au fost aduse modificari asupra legislatiei la inceputul acestui an. Astfel in Monitorul Oficial nr 68 din 27 ianuarie 2015 a fost publicat OMFP 60/2015 privind actualizarea cuantumului indemnizatiei zilnice de delegare si detasare, precum si a sumei ce reprezinta compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat in delegare in situatia in care nu beneficiaza de cazare in  structuri de primire turistica, prevazute in HG nr 1860/2006.

Personalul din institutii publice aflat in delegare nu se cazeaza in conditiile prevazute la art 26 din HG 1860/2006, cheltuielile de cazare se compenseaza prin plata, pentru fiecare noapte, a sumei de 45 lei, fata de 30 de lei, suma valabila pana la 27 ianuarie 2015.

Important! Diurna din categoria I (baza de stabilire a indemnizatiei la societatile comerciale) NU SE MODIFICA.

Va reamintim faptul ca NU este considerata venit de natura salariala diurna care se incadreaza in limita de 2,5 x nivelul aferent institutiilor publice acordata de entitatile private (societatile comerciale, intreprinderile individuale, persoanele fizice autorizate) Astfel, desi HG 518/1995 se aplica personalului din institutii publice, entitatile din mediul privat trebuie sa respecte acest plafon majorat cu coeficientul 2,5 pentru ca sumele respective sa nu fie impozitate si sa nu intre in baza de calcul a contributiilor sociale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu