miercuri, 5 august 2015

Activitate dependenta sau independenta pentru PFA-uri? Criterii conform OUG 187/2015

Incepand cu data de 10 iulie 2015 intra in vigoare Legea 187/2015 privind aprobarea OUG 6/2015 in care sunt definite criteriile activitatii independente.
Codul Fiscal defineste la art.7:
-       Activitate ca fiind orice activitate desfasurata de o persoana in scopul obtinerii de venit;
-       Activitate dependenta ca fiind orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare;
-       Activitate independenta ca fiind orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 din urmatoarele conditii:
1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;
2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;
3. riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;
4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;
5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;
6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii.
Activitatile desfasurate in mod independent care genereaza profituri din profeii liberale, precum si drepturi de autor si drepturi conexe, asa cum sunt definite in Legea 8/1996, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit criteriilor de mai sus.
La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau unei contribuţii sociale obligatorii, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacţii/activităţi pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei/activităţii
In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.
Organul fiscal este obligat să motiveze în fapt decizia de impunere emisă ca urmare a reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, prin indicarea elementelor relevante în legătură cu scopul şi conţinutul tranzacţiei ce face obiectul reîncadrării, precum şi a tuturor mijloacelor de probă avute în vedere pentru aceasta

Pentru a nu se ajunge in cazul de reconsiderare a activitatii ca activitate dependenta se va prevedea expres in contractele de prestari servicii ca utilizatorul isi va utiliza propriile echipamente de lucru, va desfasura activitatea in propriul birou, potrivit unui program propriu, nu va avea dreptul la indemnizatie de concediu de odihna sau concediu medical, in caz de deplasare nu i se vor deconta cheltuielile, riscurile vor fi suportate de catre utilizator, etc. 

Criteriile mai sus mentionate sunt valabile pentru urmatoarele forme de organizare:

  • P.F.A.
  • I.I.
  • A.F.
  • I.F.
  • B.I,A.(Birou Individual de Arhitectura)
  • C.M.I. (Pentru Doctori, Asistenti Medicali si Moase) 
  • etc.

Sursa: OUG 187/2015


3 comentarii:

  1. Dupa enumerarea celor 7 criterii se mentioneaza ca "Activitatile desfasurate in mod independent care genereaza profituri din profeii liberale, precum si drepturi de autor si drepturi conexe, asa cum sunt definite in Legea 8/1996, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit criteriilor de mai sus." dar la sfi
    arsitul articolului, intre formele de organizare pentru care aceste criterii sunt valabile este mentionat si Biroul Individual de arhitectura (BIA).
    OBSERVATIE : Biroul Individual de arhitectura (BIA) desfasoara in mod independent o activitate care genereaza profituri din profesii liberale ( infiintarea se face prin OAR nu prin Registrul Comertului ).
    INTREBARE : Care este interpretarea corecta, ACTIVITATEA BIROULUI INDIVIDUAL DE ARHITECTURA (BIA) POATE FI RECONSIDERATA CA ACTIVITATE DEPENDENTA ?
    Pentru conformitate, Petre Goagă

    RăspundețiȘtergere
  2. Este foarte important modul de intocmire a contractului de prestari servicii incheiat cu clientul.
    Daca in contractul civil de prestari servicii, arhitectul are vedere sa mentioneze faptul ca persoana prestatoare ale libertatea de a-si face propriul program de lucru, are libertatea de a desfasura activitate pentru mai multi clienti, isi asuma riscurile pentru munca prestata, isi utilizeaza patrimoniul propriu, foloseste capacitatea intelectuala proprie si subliniaza faptul ca face parte dintr-un organism profesional, atunci intruneste conditiile pentru a fi considerata activitate independenta.
    Daca in contractul de prestari servicii nu sunt specificate cele enumerate mai sus, atunci activitatea poate fi reconsiderata ca si dependenta. De exemplu: daca arhitectul cuprinde in contractul de prestari serivicii ca isi desfasoara activitatea asumata la sediul clientului (deci utilizeaza bunuri ale clientului: calculator, telefon etc.) se supune unui program de lucru stabilit de beneficiar, primeste retributie pentru plata concediului de odihna, contravaloarea indemnizatiei deplasarilor, delegarilor efectuate de arhitect in interesul defasurarii activitatii, atunci se conidera ca activitatea desfasurata de arhitect poate fi reconsiderata dependenta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nicaieri in articol nu este specificat faptul ca BIA ar fi infiintat la Registrul Comertului. In articol au fost cu titlu de exemplu enumerate unele din formele de organizare, care ar putea sa intre sub incidenta Legii 187/2015. Infiintarea unui Birou Individual de Arhitectura se face in doua etape, si anume: 1) Inscrierea in /la OAR; 2) Obtinerea codului fiscal de la Administratia Financiara.

    RăspundețiȘtergere